Argo

Removing data

Verwijder alle data gegarandeerd van uw gegevensdragers

Privégegevens moeten ook echt privé blijven. Als je een oude harde schijf weggooit of bestanden wist, hoe kun je er dan zeker van zijn dat die data echt weg is en niet meer teruggehaald kan worden? Niet, zo blijkt, tenzij je erover heen gaat met een veilig-wisprogramma.

Onveilig wissen

Bij alle populaire besturingssystemen gaat wissen van data of bestanden op dezelfde wijze: de data zelf blijft onaangeroerd, alleen de administratieve verwijzingen worden gewist of aangepast om aan te geven dat de door de data bezette opslagruimte vrij is en opnieuw gebruikt kan en mag worden.
Zelfs voorbij het besturingssysteem wordt zo gewerkt.

Veilig wissen

Om data echt veilig te wissen, moeten we dus alle bytes van die gegevensdrager eerst overschrijven. Alle bytes simpelweg vervangen door een bepaalde waarde blijkt echter ook niet honderd procent veilig te zijn. Met gespecialiseerde apparatuur kan ook dat namelijk nog teruggehaald worden, al is dat natuurlijk niet weggelegd voor de huis-, tuin- en keukenhackers. Het Amerikaanse ministerie van Defensie (DoD – Department of Defense), van oudsher nogal stringent omtrent ‘national security’, heeft richtlijnen opgesteld voor het veilig wissen van data. Het komt erop neer dat data maar liefst zeven keer overschreven moet worden met afwisselende bitpatronen.

Data vernietiging

In geval dat gegevensdragers (tapes, HDD’s) vernietigd moeten worden, hanteren wij verschillende methoden:

Datavernietiging door middel van degaussing

Degaussing ontleent zijn naam van Johann Gauss (1777-1855), een wiskundige die onderzoek verrichtte naar elektromagnetische velden. Argo360 maakt gebruik van een Degausser om data te verwijderen van magnetische media (zoals harde schijven, diskettes, en magnetische tape).

Het simpelweg magnetische overschrijven van media verwijdert niet persé de gegevens van een gegevensdrager. Alleen een degausser kan via een magnetisch veld (een piek van 18.000 gauss en in het een centrum een veld van 10.000 gauss) 100% garanderen dat vertrouwelijke gegevens volledig worden gewist.

Datavernietiging door een harde schijf shredder

Een harde schijf shredder is een mechanisch apparaat dat fysiek oude harde schijven vernietigt op een zodanige wijze dat de gegevens die zij bevatten niet kunnen worden hersteld.
De meest effectieve manier voor shredding is door een harde schijf letterlijk te verpulveren, op vrijwel dezelfde manier als een houtversnipperaar dat doet met boomtakken en ander hout.

Milieuvoorzorgsmaatregelen worden genomen wanneer dit gebeurt, omdat de resulterende deeltjes giftig kunnen zijn. Argo360 biedt harde-schijf vernietigingsdiensten aan tegen betaling, met inbegrip van veilige pick-up, vervoer, naleving van de milieuvoorschriften, en rapportage van de gegevens die zijn vernietigd.

Neem contact op voor meer informatie